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Bruschetta aux fraises et basilic

  Portions : 6 Ingrédients 1 baguette de grains entiers, tranchée 1 c. à soupe d’huile d’olive 1 tasse de fraises, tranchées 2 c. à thé de basilic séché Fromage de chèvre, émietté Vinaigre balsamique, pour en verser un filet   Préparation Préchauffer le four à 350°F. Tapisser une plaque à pâtisserie de papier parchemin. Couper […]

Flocons d’avoine au beurre d’arachide et petits fruits prêts en 24 heures

  Portion : 1   Ingrédients ½ tasse de flocons d’avoine ½ tasse de lait 1 c. à table de graines de chia 1 c. à thé de cannelle 1 c. à table de beurre d’arachide naturel ½ tasse de framboises fraîches   Préparation Combiner tous les ingrédients, autres que les framboises, dans un bocal en […]

Flocons d’avoine au chocolat prêts en 24 heures

  Portion: 1   Ingrédients ½ tasse de flocons d’avoine ½ tasse de lait au choix 1 c. à table de graines de chia 1 c. à table de poudre de cacao 1 c. à table de sirop d’érable Garniture : fruits, noix, graines au choix   Préparation Combiner tous les ingrédients, autres que les garnitures, […]

Flocons d’avoine aux pommes et à la cannelle prêts en 24 heures

  Portion : 1   Ingrédients ½ tasse de flocons d’avoine ½ tasse de compote de pommes ½ tasse de lait 1 c. à table de graines de chia 1 c. à thé de cannelle 1 pomme, coupée 1 c. à table de beurre d’arachide naturel   Préparation Combiner tous les ingrédients dans un pot ou […]

Salsa de haricots noirs et de maïs

  Portions : 6   Ingrédients 1 tasse de tomates, coupées en dés 1 conserve (540 ml) de haricots noirs sans sel ajouté, égouttés et bien rincés 1 conserve (341 ml) de maïs à grains entiers, égoutté, bien rincé 2 c. à table d’huile d’olive extra-vierge 2 c. à table de cumin 2 c. à thé de paprika 1 […]

Salsa à la mangue

  Portions : 6   Ingrédients 1 grosse mangue, pelée et coupée en dés ⅔ tasse de poivron rouge, haché finement ½ tasse d’oignon rouge, haché finement 1 piment jalapeño, épépiné et haché (facultatif) 2 c. à table de jus de citron vert fraîchement pressé 2 c. à table de coriandre fraîche, hachée finement 1 c. […]

Barres de céréales aux banane et aux noix

  Portions : 20   Ingrédients 2 grosses bananes mûres, écrasées ½ tasse de compote de pommes non sucrée 2 tasses de flocons d’avoine 1 c. à thé d’extrait de vanille pure ½ tasse de pacanes, hachées ½ tasse d’amandes, hachées 1 tasse de graines de citrouille ⅓ tasse de canneberges séchées, hachées ¼ tasse de […]

Pesto de basilic frais

  Portions : 4   Ingrédients 1 tasse de feuilles de basilic frais 1 tasse de chou frisé, haché ¼ tasse d’huile d’olive extra-vierge ¼ tasse de fromage parmesan râpé ¼ tasse de noix de Grenoble 2 c. à table de jus de citron vert   Préparation Ajouter tous les ingrédients au mélangeur et combiner jusqu’à […]

Mousse au chocolat et tofu

  Avec moins de 100 calories par portion, ce désert chocolaté est parfait à partager avec vos amis, votre famille ou même votre copin/copine! Rendement: 4   Ingrédients 1 bloc (300 g) tofu mou 2 ½ c. à table sirop d’érable 1 c. à table poudre à cacao 1 c. à table de fécule de […]

Muffin au Chai et Banane

  Rendement: 12   Ingrédients                                                                                3 bananes mûres ½ t compote aux pommes non sucrées ½ t beurre d’amande ¼ t huile d’olive extra vierge 2 c à thé de vanille ½ t de farine à noix de coco ⅓ t d’avoine ¼ t de chanvre 1 c à thé de poudre à pâte ½ […]

Écorce festive de baies et de noix

    Portions : 10   Ingrédients 2 tasses de yogourt grec nature (au moins 2 % de m.g.) 2 c. à table de miel 1 c. à thé d’extrait de vanille ⅓ tasse de pistaches ⅓ tasse de canneberges séchées, hachées   Préparation Tapisser un plat de cuisson de 9 X 13 de papier parchemin, en laissant […]

Chili de courge musquée et piments chipotle

  Portions: 6   Ingrédients  2 cuillères à table d’huile d’olive extra-vierge 1 oignon rouge moyen, haché 2 poivrons rouges, hachés 1 petite courge musquée, pelée et coupée en cube d’un demi-pouce 4 gousses d’ail, pressées ou hachées 1-2 cuillères à table de poudre de chili 1 cuillère à table de piments chipotle hachés en […]

Sucettes glacées à la fraise et au citron

Le 5e Défi limonade cogne TOUT JUSTE à nos portes! Il s’agit d’une journée jaune et parfois rose (pour tous les amateurs de limonade rose) à Ottawa. Les enfants de partout dans la ville portent leur t-shirt jaune et vendent de la limonade pour amasser des fonds pour le cancer. En vue de cet événement […]

Pommes délicieusement momifiantes

L’ultime friandise d’Halloween saine, facile à préparer et amusante! Aucune cuisson nécessaire, et seulement deux gouttes de sucre ajouté pour chaque pomme. Il est toutefois bon de noter que la forme de la momie est un peu difficile à créer et je ne dirais pas que cette tâche est sécuritaire pour les enfants. J’ai créé […]

Plat végétalien à la citrouille Alfredo

Cette recette est une adaptation de l’un de mes plats italiens favoris, traditionnellement préparé avec beaucoup de beurre, de crème fraîche épaisse et de fromage parmesan. Elle est l’un des nombreux hommages à M. Alfredo qui a inventé ce met révolutionnaire à Rome dans les années 1920. Merci, M. Alfredo, de nous mettre l’eau à la bouche depuis […]

Terribles squelettes de bretzels

Ces petites friandises sont souvent préparées avec du chocolat blanc, et je voulais les préparer de la façon piedssurterre, avec du yogourt grec probiotique, rempli de protéines et de bactéries bénéfiques! OK, je réalise que ça ne sonne pas trop appétissant, mais les squelettes sont réellement aussi délicieux qu’ils sont jolis. Ils vous aideront aussi […]

Monstres d’Halloween croustillants

La recette des monstres d’Halloween est très amusante à préparer, bien qu’un peu salissante (vous êtes avertis!). J’ai essayé autant que possible d’utiliser des ingrédients naturels pour la base, les couleurs et les yeux. La base est super simple à préparer et ne nécessite que trois (3) ingrédients (beurre d’arachide naturel, édulcorant naturel [nous avons […]

Cari aux lentilles

  Ingrédients 1 oignon, émincés 2 gousses d’ail, hachées 2 c. à table d’huile d’olive 1 1/2 tasse de lentilles vertes 3 c. à table de purée de tomate 1 boîte de conserve de lait de coco 1 c. à thé de cumin 1 c. à thé de coriandre moulue 1/2 c. à thé de gingembre moulu ou frais 3 c. à […]

Bananes trempées

Essayez ces délicieuses gâteries faciles à préparer pour les enfants, en trois petites étapes! Demandez à vos enfants de participer et de préparer leurs propres bananes trempées. Voyez tout le plaisir que nous avons eu à préparer ces gâteries santé! Portions : 8 Ingrédients 4 bananes 8 bâtonnets pour « popsicle » en bois 1 ½ tasse de […]

Frites de patate douce

  Portions : 6 Ingrédients 3 patates douces de moyenne taille, coupée en frites* 2 c. à table d’huile d’olive extra-vierge 1 ½ c. à thé de cumin 1 c. à thé de paprika 1 ½ c. à thé de poudre d’ail Préparation Préchauffer le four à 425 °F. Laver et brosser les patates douces et les […]

Hamburgers de dinde

  Portions : 6 Ingrédients 1 lb de dinde, hachée ½ tasse d’oignon rouge, haché ½ poivron rouge, haché ½ tasse de flocons d’avoine 1 œuf 2 c. à table de persil frais, haché 1 gousse d’ail, hachée Garnitures : Laitue Tomates Oignons Avocats, tranchés ou en purée Préparations Mélanger tous les ingrédients dans un grand bol. Former […]

Bâtonnets de yogourt glacés aux fraises et aux pêches

Portions : 10  Ingrédients 3 tasses de fraises 3 tasses de pêches, pelées et tranchées 2 c. à table de miel ⅔ tasse de yogourt grec   Préparation Réduire les fraises et les pêches en purée séparément dans un mélangeur, en ajoutant 1 c. à table de miel à chaque mélange. Dans les moules à bâtonnets glacés et dans l’ordre suivant, verser la moitié […]

Bâtonnets glacés tropicaux

Portions : 10 Ingrédients 3 tasses de melon d’eau, réduit en purée ½ tasse de bleuets frais ½ tasse de fraises fraîches, hachées 1 kiwi, pelé et tranché 1 pêche ou nectarine, pelée et coupée en dés   Préparation Réduire les 3 tasses de melon d’eau en purée dans un mélangeur. Remplir les moules à moitié […]

Salade de melon d’eau et basilic

Portions : 8 Ingrédients ½ tasse de noix de Grenoble grillées, hachées 3 c. à soupe de jus de lime frais ½ tasse d’oignon rouge, tranché 10 tasses de melon d’eau, coupé en cube 1 concombre anglais, coupé en cube ½ tasse de basilic frais, haché ¼ tasse de fromage féta, émietté Pincée de poivre noir […]

Sorbet aux framboises et à la banane

Préparez ce sorbet rafraichissant à trois ingrédients pour votre famille et vos amis cet été! Il deviendra assurément un chouchou chez vous! Portions : 4-6 Ingrédients 2 tasses de framboises congelées 2 bananes de taille moyenne 1/2 tasse de yogourt Grec nature Garniture : framboises congelées Préparation Placer les ingrédients dans un robot culinaire et mélanger jusqu’à consistance […]

Sorbet à la mangue et à la lime

Évitez les sucres ajoutés et dégustez ce sorbet à la mangue et à la lime sans culpabilité! Portions : 3-4 Ingrédients 2 ½ tasses de mangues congelées ½ tasse de lait de coco 1-2 c. à soupe de jus de lime frais Garniture : noix de coco non sucrée Préparation Placer les ingrédients dans un robot culinaire […]

Salade de chou kale et de baies

Portions : 6 à 8 Ingrédients 1 bouquet de chou kale, sans les tiges, et haché 1 chopine de bleuets ½ chopine de fraises, hachées 1 betterave de taille moyenne, pelée et râpée ¼ tasse de graines de citrouille ⅓ tasse de graines de tournesol Vinaigrette de la salade ½ tasse d’huile d’olive vierge extra ⅓ […]

Boisson fouettée verte

Une de mes boissons fouettées favoris! Un mélange tropical parfait.  Portions: 2 Ingrédients 1 tasse de morceaux d’ananas ou de mangue congelés ¾ tasse de bébés épinards 1 banane de taille moyenne ½ tasse de yogourt grec nature ou ½ tasse de tofu mou ou soyeux 2 c. à soupe de graines de lin moulues ¾ […]

Pain à la courgette et au chocolat

Je n’exagère pas en vous affirmant que ce pain à été dévouré dès sa sortie du four. C’est plus santé que la plupart des dessert, mais faut quand même faire attention! 😉 Portions: 10 Ingrédients 1 courgette de taille moyenne, râpée 1 tasse de farine de blé entier ⅓ tasse de poudre de cacao non sucrée […]

Boisson fouettée gloire du matin

Rafraichissant, cette fouetée offre la gloire même les lundis matins!   Portions: 2   Ingrédients 2 oranges de taille moyenne, pelées 2 carottes, lavées, pelées et hachées 1 banane congelée ¼ tasse de yogourt grec nature 1 tasse du lait de votre choix 1 ½ c. à soupe de graines de lin moulues   Directions Placer […]

Boisson fouettée aux baies et à la betterave

En toute honnêteté, c’est en mélangeant les restants dans mon réfrigérateur et mon congélateur que j’ai concocté ma recette de frappé aux petits fruits et aux betteraves! Il me restait quelques betteraves et j’ai décidé de les intégrer à mon frappé pour voir si ça fonctionnerait. Surprise! J’ai adoré! Portions: 2 Ingrédients   1 tasse de […]

Salade de roquette et de quinoa avec pois chiches rôtis

Portions: 8 Ingrédients 1 boîte de pois chiches, rincés et bien égouttés 1 c. à soupe d’huile d’olive extra-vierge ½ c. à thé de paprika ½ c. à thé d’ail en poudre pincée de poivre de Cayenne 1 ½ tasse de quinoa non cuit 1 concombre anglais, coupé en dés 1 tasse de tomates cerises, coupées […]

Brownies aux haricots et au chocolat

Portions: 16 Ingrédients 1 ½ tasse de haricots noirs 3 c. à soupe de poudre de cacao ½ tasse de flocons d’avoine ½ c. à thé de poudre à lever (« poudre à pâte ») ¼ tasse d’huile d’avocat ⅓ tasse de miel 1 ½ c. à thé d’extrait de vanille pure ½ tasse de pépites de chocolat […]

Muffins aux carottes

Portions: 12 Ingrédients 1 ¾ tasse de farine de blé entier 1 ½ cuillère à thé de poudre à pâte ½ cuillère à thé de bicarbonate de soude 2 cuillères à thé de cannelle moulue ½ cuillère à thé de gingembre moulu ½ cuillère à thé de muscade moulue 1 ¾ tasse de carottes, pelées et […]

Soupe de courge musquée

  Portions : 6   Ingrédients 1 c. à table d’huile d’avocat ½ gros oignon blanc, haché 2 gousses d’ail, hachées 1 c. à table de gingembre frais, râpé 1 c. à thé de poudre de cari ½ c. à thé de cumin ½ c. à thé de poivre noir moulu 4 tasses de bouillon de […]

Boisson fouettée verte

Portions: 2 Ingrédients 1 tasse d’ananas congelés ½ tasse plain de yogourt grec nature 1 tasse d’épinards 1 banane congelée (bonne opportunité d’utiliser les vieilles bananes dans le congélateur) ½ d’un avocet ½ c. à thé de gingembre frais, râpé 1 tasse d’eau Directions Placer les ingrédients dans un mélangeur et mélanger jusqu’à homogénéité.  

Pouding au chocolat et à l’avocat

La combinaison parfaite pour réjouir vos papilles gustatives et atteindre vos but de nutrition. Ce pouding au chocolat et à l’avocat est le dessert ou casse-croûte parfait. Portions : 6 à 8 Ingrédients 2 avocats mûrs 2 bananes mûres 2 c. à soupe poudre de cacao non sucré 2 c. à soupe beurre d’arachide naturel   […]

Trempette à l’avocat, au kale et aux artichauts

Février est le mois national des avocats et afin de célébrer ce fruit magnifique, j’ai décidé de partager une de mes trempettes préférés. Portions : 8 Ingrédients ½ c. à table d’huile d’avocat 2 tasses de kale, haché ½ c. à table de poudre d’ail 1 (14 oz) canne de cœurs d’artichauts, égouttés, rincés et hachés 2 […]

Crêpes festives en forme de hibou

Cette recette est une variation santé de la crêpe traditionnelle. C’est la parfaite combinaison de fruits riches en antioxydants, de yogourt rempli de protéines et de crêpes à la citrouille riches en fibres. Passez un matin neigeux à créer cet amusant déjeuner avec toute la famille!   Ingrédients 1 crêpe à la citrouille 1 pomme, […]

Arbre de légumes des Fêtes

Ce n’est pas un arbre de Noël typique – celui-ci est garni de nutriments de divers légumes. Les légumes verts de cet arbre sont remplis de vitamine C et de fibres et les tomates cerises rouges ajoutent des antioxydants. Impressionnez vos invités avec ce plateau de légumes festifs lors de votre prochain rassemblement.   Ingrédients […]

Pitas Festifs

Ces arbres sont peut-être miniatures, mais leur contenu en matière de nutriments ne l’est pas! L’avocat est une excellente source de bon gras et ce fruit (et oui, c’est bien un fruit!) est une excellente source de fibres, presque 7 grammes par moitié d’avocat. Cette recette est l’occasion parfaite pour inviter vos enfants dans la cuisine […]

Bouchées d’énergie

Portions : 10 Ingrédients 2 tasses de gros flocons d’avoine 1 tasse de dattes dénoyautées, hachées ¾ de tasse de graines de citrouille décortiquées ¼ de tasse de graines de lin moulues 1 c. à thé de cannelle ¾ de tasse de compote de pomme non sucrée ½ tasse de beurre d’arachide naturel* 1 ½ c. à table […]

Pois chiches rôtis épicés et citronnés

Ingrédients 2 tasses de pois chiches 1 c. à table d’huile d’avocat ½ c. à thé de paprika fumé ½ c. à thé de poudre d’ail 1 pincée de poivre de Cayenne 1 à 2 limes, fraichement pressées Préparation Préchauffer le four à 400 °F. Tapisser une plaque de cuisson de papier parchemin. Éponger les pois chiches […]

Crêpes à la citrouille

Portions : 6   Ingrédients ½ tasse de pacanes 1 tasse de farine de blé entier ½ tasse de flocons d’avoine ¼ de tasse de graines de chanvre décortiquées 1 c. à table de poudre à lever (« poudre à pâte ») 1 c. à thé de cannelle ¼ c. à thé de gingembre moulu ¼ c. à […]

Petits monstres

Portions : 8 Ingrédients 2 c. à table de yogourt grec 16 brisures de chocolat noir miniatures 2 pommes vertes ⅓ de tasse de beurre d’arachide naturel ½ tasse d’amandes effilées 2 à 3 fraises, tranchées Préparation   Faire les yeux en faisant de petites gouttes de yogourt grec sur du papier parchemin et couvrir d’une brisure […]

BOOnanes

Portions : 8 Ingrédients 2 bananes de taille moyenne 1 tasse de yogourt grec à la vanille 8 canneberges séchées 16 brisures de chocolat noir miniatures 8 bâtons de sucettes glacées Préparation   Couper les bananes sur le sens de la longueur, et ensuite les couper en deux afin d’obtenir 8 morceaux. Insérer les bâtons de sucettes […]

Clémentine citrouilles

Portions : 6 Ingrédients 6 clémentines 1 branche de céleri Préparation Éplucher les clémentines. Couper la branche de céleri en deux dans le sens de la longueur. Couper de petits morceaux à partir des minces branches de céleri afin de créer les tiges des citrouilles. Insérer les morceaux pour créer les tiges de citrouilles sur le […]

Trempette tzatziki

Portions: 6 Ingrédients 1 tasse de yogourt grec nature le jus d’un citron 1 gousse d’ail, hachée, ou ½ c. à thé de poudre d’ail ½ tasse de concombre, en dés ¼ tasse d’aneth frais ¼ c. à thé de poivre noir   Préparation Placer tous les ingrédients dans un bol de taille moyenne et […]

Courge spaghetti accompagnée de boulettes de poulet épicées

Portions: 6 Ingrédients 1 courge spaghetti de taille moyenne 1 c. à thé d’huile d’olive extra-vierge 1 c. à thé de poivre noir Ingrédients Boulettes 1 lb de poulet haché extra-maigre 1 œuf ¼ tasse de lait ½ tasse de gros flocons d’avoine ⅓ tasse d’oignon, haché 1 c. à thé de mélange d’herbes italiennes ½ […]

Punch Festif

Ce punch est non seulement rafraîchissant, mais il intègre également les couleurs parfaites pour la période des Fêtes! Portions : 7 Ingrédients 6 tasses d’eau gazéifiée 2 tasses de framboises congelées 2 citrons (le jus d’un citron, et 1 citron coupé en tranches pour la décoration) 6 tiges de menthe fraîche Préparation Mélanger l’eau gazéifiée, les framboises, et […]

Barres de céréales à la citrouille et aux noix

Portions: 15 Ingredients 2 ½ tasses de gros flocons d’avoine ½ tasse de graines de citrouille ¼ tasse de noix de coco râpée non sucrée ½ tasse de pacanes crues, hachées ¼ tasse de canneberges séchées, hachées ⅓ tasse de farine de blé entier ¼ tasse de graines de lin moulues 1 c. à thé de […]

Chili Végétarian

Portions : 8 Ingrédients 2 c. à thé d’huile d’olive extra-vierge 1 c. à table d’ail, hachés ¼ tasse de poivrons rouges, hachés 1 poivron jaune, haché 1 zucchini, haché 6 champignons, haché 2 tasses de haricots noirs 2 tasses de pois chiches 2 tasses de tomates, haché 1 – 2 c. à table de poudre […]

Limonade rose basilic

Ingrédients 1 tasse de jus de citron 8 fraises 3-4 feuilles de basilic 2 cuillères à soupe de miel 6 tasses d’eau pétillante 5 fraises, tranchées 3 tasses de glace Directives Ajouter le jus de citron, les 8 fraises et 4 feuilles de basilic à un mélangeur. Transférer la purée de fraises dans une carafe et ajouter […]

Vinaigrette de citron style maison

Ingrédients 4 cuillères à soupe d’huile d’olive extra viergeà 3 cuillères à soupe de jus de citron 1 gousse d’ail, haché 2 cuillère de persil ou herbe de choix, haché 1 cuillère à café de poivre noir Directives Fouetter tous les ingrédients ensemble. Verser sur la salade de choix ou utiliser comme marinade de poulet, […]

Houmous maison

Portions : 8 Ingrédients 2 tasses de pois chiches 2 gousses d’ail, écrasées ½ tasse d’eau ¼ tasse de tahini (pâte de graines de sésame) 3 c. à table de jus de citron frais 2 c. à table d’huile d’olive extra-vierge ½ c. à thé de poivre noir 1 c. à table de persil, haché […]

Salade de quinoa et de légumes

Portions : 6 Ingrédients 1 tasse de quinoa, non cuit 1 tasse de pois chiches ½ tasse de concombre, coupé en dés ½ tasse de poivron rouge, coupé en dés ½ tasse de carottes, râpées 1 pomme royal gala, coupée en morceaux ¼ tasse d’oignons verts, hachés Vinaigrette 3 c. à table d’huile d’olive extra-vierge […]

Délicieux granola

Il peut être très difficile de trouver du granola acheté en magasin qui ne contient aucun sucre raffiné ajouté ni additif. Alors, pourquoi ne pas préparer le vôtre? Dégustez ce granola avec du yogourt et des baies, seul comme céréale ou comme collation sur le pouce! Ce granola offre les fibres, le fer, les protéines […]

Salade de betteraves et de grenades

Portions : 5 Ingrédients 3 betteraves de taille moyenne, cuites et coupées en dés ½ tasse de graines de grenades ½ tasse de persil, haché ¼ tasse noix de Grenoble, hachées 1 tasse de pommes, coupées en morceaux ½ tasse de jus de citron fraîchement pressé ¼ tasse d’huile d’olive extra-vierge Directives Préchauffer le four […]

Boisson fouettée aux baies

Portions : 4 Ingrédients 1 ½ tasse de baies mélangées congelées 2 tasses de jeunes épinards 1 petite banane ½ tasse de yogourt grec nature 3 c. à table de graines de lin moulues 1 tasse de liquide de votre choix Directives Placer les ingrédients dans un mélangeur et mélanger jusqu’à homogénéité. Verser dans un […]

Crêpes avoine et bananes

Portions : 6 Ingrédients 1 c. à thé d’huile d’olive extra-vierge 1 banane de taille moyenne très mure, pelée 1 ½ tasse de flocons d’avoine entiers ½ tasse de blancs d’œuf ¼ tasse de lait au choix ½ c. à thé de cannelle Directives Mélanger tous les ingrédients, sauf l’huile d’olive, dans un grand bol. […]

Chocolate Tahini Brownies

If you think tahini is only for hummus, think again! This creamy sesame paste gives these brownies a moist texture and delicious nutty flavour. Not to mention the healthy fats, protein, and fibre it adds to the brownies!   Serves: 8   Ingredients 1 cup tahini ⅓ cup pure maple syrup 3 tbsp unsweetened applesauce 1 […]

Chocolate Coconut Energy Bites

  These energy bites are quick and easy to throw together, no-bake, and free from added sugars… the perfect sweet & salty snack for a busy day! Makes: 12 bites   Ingredients ½ cup pecans or nut of choice 15 whole pitted dates, roughly chopped ⅓ cup unsweetened shredded coconut 1 tsp coconut oil or […]

Mushroom Barley Stew

  Serves: 6   Ingredients 2 tbsp olive oil 1 medium white onion, diced 2 medium carrots, chopped 2 celery ribs, finely chopped 4 cloves of garlic, minced 1 cup pearled barley 1 tsp black pepper 1 tsp dried basil 1 tsp dried thyme 3 cups sliced cremini mushrooms 4 cups no-salt-added mushroom broth 4 […]

Lemon Blueberry Poppy Seed Muffins

  Serves: 12    Ingredients 1 cup plain Greek yogurt ¼ cup avocado oil Juice of 1 lemon 1 egg ½ cup pure maple syrup 1 tsp vanilla extract 1 ¾ cup whole wheat flour ¾ tbsp poppy seeds Zest of 1 lemon 1 tsp baking soda ¼ tsp salt 1 cup frozen blueberries   […]

Egg & Veggie Muffin Cups

These egg cups are a delicious protein and vegetable-packed breakfast for your busy mornings!   Ingredients ½ tbsp olive oil ½ medium yellow onion, diced 1 medium red bell pepper, diced ½ cup diced mushrooms 1 ½ cups baby spinach, chopped 10 large eggs ¼ cup milk of choice ½ tsp black pepper ¼ tsp salt   Directions […]

Apple Crisp

One of my favourite Fall desserts is a warm apple crisp topped with vanilla bean ice cream. So, I decided to go to my recipe drawing board and make some healthy twists to the traditional apple crisp that we all know and love! To my surprise, I was able to create a crisp that is a […]

Strawberry Basil Bruschetta

  Serves: 6   Ingredients: 1 whole grain baguette, sliced 1 tbsp olive oil 1 cup strawberries, sliced 2 tsp dried basil Goat cheese, crumbled Balsamic vinegar, for drizzling   Directions: Preheat oven to 350°F. Line baking sheet with parchment paper. Slice the whole grain baguette into roughly 12 individual pieces and place on baking […]

PB & J Overnight Oats

    Serves: 1   Ingredients ½ cup rolled oats ½ cup milk of choice 1 tbsp chia seeds 1 tsp cinnamon 1 ½ tbsp natural peanut butter ½ – 1 scoop protein powder (optional) Toppings: ½ cup fresh raspberries or fruit of choice, 2 tbsp nuts or seeds of choice     Directions Mix […]

Chocolate Overnight Oats

  Serves: 1   Ingredients: ½ cup rolled oats ½ cup milk of choice 1 tbsp chia seeds 1 tbsp cocoa powder 1 tbsp maple syrup Toppings: fruit, nuts, seeds of choice   Directions: Mix all ingredients, other than toppings, in a glass jar until combined. Seal jar and store in refrigerator overnight. Enjoy oats […]

Apple Cinnamon Overnight Oats

These simple overnight oats will not only keep your tummy smiling afterwards but they will also save you time in the morning, and who doesn’t love that?! This recipe offers up fibre (keep you feeling full longer), omega-3 fats (heart healthy), calcium (strong bones and teeth) and other beneficial vitamins and minerals!    Serves: 1   Ingredients ½ cup rolled […]

Black Bean & Corn Salsa

 You can whip up this fresh black bean and corn salsa in no time! Enjoy it with whole grain chips, pita, baked chicken or add it to a wrap.    Serves: 6   Ingredients 1 cup fresh tomatoes, diced 1 can (540 ml) no-salt-added black beans, drained, rinsed well 1 can (341 ml) whole kernel corn, […]

Fresh Mango Salsa

This fresh mango salsa will have you reaching for more (or at least that was my experience!) It adds a splash of fresh flavour to meals and snacks whether you pair it with salmon, chicken, crunchy whole grain chips or use it as a salad topper. The options are endless! Serves: 6   Ingredients 1 […]

Banana Nut Granola Bars

  Back in the day, store-bought granola bars were one of my favourite go-to snacks – they are so convenient, delicious and healthy (right?). Well, that is, until you start to read into the details and long list of ingredients (six types of added sugars, artificial flavouring, trans fats? no thank you!) This inspired me to create my […]

Fresh Basil Pesto

This fresh basil pesto is the best-o!  Serves: 4   Ingredients 1 cup fresh basil 1 cup kale, chopped ¼ cup extra-virgin olive oil ¼ cup grated parmesan cheese ¼ cup walnuts 2 tbsp lime juice   Directions Add all ingredients to a blender and combine until you obtain a smooth consistency. Enjoy this fresh pesto […]

Chocolate Tofu Mousse

  With less than 100 calories per serving, this light chocolate-y treat is the perfect dessert to share with your loved ones! Serves: 4   Ingredients 1 package (300 g) soft tofu 2½ tbsp pure maple syrup 1 tbsp cocoa powder 1 tbsp cornstarch   Directions Combine soft tofu, maple syrup, cocoa powder and corn […]

Banana Chai Muffins

  Serves: 12   Ingredients                                                                                3 ripe bananas ½ cup unsweetened applesauce ½ cup natural almond butter ¼ cup extra-virgin olive oil 2 tsp pure vanilla extract ½ cup coconut flour ⅓ cup rolled oats ¼ cup hemp hearts 1 tsp baking powder ½ tsp baking soda 1 tsp ground cardamom 1 ½ tsp cinnamon […]

Festive Berry Nut Bark

With less than ¼ of the calories, sugar and fat of a traditional bark, this Festive Berry Nut Bark is a no brainer! It’s delicious sweet flavour comes from pure honey (only 2 tbsp in the whole batch!) and unsweetened dried cranberries. Try making a batch for your family and friends! Festive Berry Nut Bark  Serves: 10 […]

Butternut Squash Chipotle Chili

  Serves: 6   Ingredients 2 tbsp extra virgin olive oil 1 medium red onion, chopped 2 red bell peppers, chopped 1 butternut squash, peeled and cubed 4 garlic cloves, pressed or minced 2 tbsp chili powder 1 tbsp chopped chipotle pepper in adobo sauce 1 tsp ground cumin ¼ tsp ground cinnamon 1 bay […]

Krispie Halloween Monsters

These Halloween monsters are a ton of fun to make – albeit it is messy (you’ve been warned!). I tried my best to use natural ingredients along the way for the base, colouring, and eyeballs. The base is super simple and only requires 3 ingredients (natural peanut butter, natural sweetener – we used maple syrup, and rice cereal). […]

Yummy Mummy Apples

The ultimate healthy, easy and fun Halloween treat! No baking, and only two dots of added sugar for each apple. Although it is worth noting that the mummy shapes are a little tricky to make and I would not label it kid-safe. I made mine with a potato peeler but as it makes straight lines, […]

Spooky Skeleton Pretzels

These mini treats are often made with white chocolate and I wanted to whip it up the grounded way – with some probiotic Greek yogurt full of protein and healthy bacteria! Aha okay, I realize that doesn’t sound as appetizing but they really are as delicious as they are cute. And will help keep you from a sugar […]

Vegan Pumpkin Alfredo

Taking a spin on one of my favorite Italian dishes – traditionally made with generous amounts of butter, heavy cream and parmesan cheese. This recipe is one of the many tributes to Mr. Alfredo who invented this revolutionary dish in Rome in the 1920s – thank you for tantalizing our taste buds for almost 100 years! […]

Lentil Curry

Ingredients 1 onion, chopped 2 cloves garlic, minced 2 tbsp olive oil 1 1/2 cups green lentils 3 tbsp tomato paste 1 can coconut milk 1 tsp cumin 1 tsp ground coriander 1/2 tsp ground or fresh ginger 3 tsp garam masala 2 cups water Salt & pepper to taste Directions Pick over the lentils to remove any debris or shriveled […]

Dipped Bananas

Try making these delicious, kid-friendly treats in 3 simple steps! Get your kids involved in making their own dipped bananas. Take a look at how much fun we had making these healthy treats! Serves: 8 Ingredients 4 bananas 8 wooden popsicle sticks 1 ½ cups Greek yogurt ¼ cup natural peanut butter, melted ¼ cup […]

Sweet Potato Fries

Serves: 6 Ingredients 3 medium-sized sweet potatoes, sliced into fries* 2 tbsp extra virgin olive oil 1 ½ tsp cumin 1 tsp paprika 1 ½ tsp garlic powder Directions Preheat oven to 425°F. Wash and scrub sweet potatoes and pat dry with a paper towel. Slice potatoes into French-fry-like wedges*. Place the fries into a ziploc […]

Turkey Burgers

Serves: 6   Ingredients 1 lb. ground turkey ¼ cup red onion, minced ½ small red pepper, minced ⅓ cup rolled oats 1 egg 2 tbsp fresh parsley, chopped 1-2 cloves garlic, minced 1 tsp freshly ground black pepper Optional Toppings: lettuce, tomato, onion, avocado slices, tzatziki, cheddar cheese   Directions Mix all ingredients together in a large […]

Tropical Popsicles

Beating the heat is an easy task with these refreshing tropical popsicles! Serves: 10 Ingredients 3 cups watermelon, pureed ½ cup fresh blueberries ½ cup fresh strawberries, chopped 1 kiwi, peeled and sliced 1 peach or nectarine, peeled and diced Directions: Puree 3 cups of watermelon in a blender Fill the moulds halfway with chopped […]

Strawberry Peach Yogurt Popsicles

Treat your sweet tooth right with these healthy homemade popsicles made with real fruit, honey and Greek yogurt! Serves: 8 Ingredients 3 cups strawberries 3 cups peaches, peeled and sliced 2 tbsp honey ⅔ cup full fat Greek yogurt (note: you can use lower fat yogurt in this recipe, but you will get icy popsicles as opposed to creamy ones) Directions: Puree the […]

Watermelon Basil Salad

This week, we just had to try on the latest trend taking over Instagram – the Watermelon Dress! But what to do with that leftover watermelon? Give this refreshing Watermelon Basil Salad a try! Serves: 8 Ingredients ½ cup toasted walnuts, chopped 3 tbsp fresh lime juice ½ cup red onion, sliced 10 cups watermelon, […]

Raspberry Banana Sorbet

Whip up this refreshing, 3-ingredient sorbet for your family and friends this summer. A healthy frozen treat for all! Serves: 4-6 Ingredients 2 cups frozen raspberries 2 medium bananas 1/2 cup plain Greek yogurt Garnish: frozen raspberries Directions Place ingredients into a food processor and process until smooth. Pour mixture into a freezable container and freeze for […]

Mango Lime Sorbet

Skip the added sugars with this guilt-free mango lime sorbet! Serves: 3-4 Ingredients 2 ½ cups frozen mango ½ cup coconut milk 1-2 tbsp fresh lime juice Garnish: unsweetened coconut Directions Place ingredients into a food processor and process until smooth. Pour mixture into a glass container and place into the freezer for at least […]

Kale Berry Salad

Serves: 6-8 Ingredients 1 bunch kale, ribs removed and chopped 1 pint blueberries ½ pint strawberries, chopped 1 medium beet, peeled, grated ¼ cup pumpkin seeds ⅓ cup sunflower seeds Salad Dressing ½ cup extra virgin olive oil ⅓ cup cider vinegar 2 tbsp honey 1 tbsp onion, grated ¼ tsp black pepper ½ tsp […]

Strawberry Lemon Ice Pops

The 5th Lemonade Standemonium is RIGHT around the corner! This is a day full of yellow – and sometimes pink (for all the pink lemonade lovers) across Ottawa. Kids from all over town wear their yellow t-shirt and sell lemonade to fundraise for cancer. In light of this event and the hot weather coming soon, […]

The Green Machine

One of my favourite smoothies with a perfect tropical twist! Serves: 2 Ingredients 1 cup frozen pineapple and/or mango ¾ cup baby spinach 1 medium banana ½ cup plain Greek yogurt or ½ cup soft or silken tofu 2 tbsp ground flaxseed ¾ cup liquid of choice Directions Place ingredients into a blender and blend until […]

Morning Glory Smoothie

Refreshing and revitalizing! This smoothie will give you the glow and glory you need on those early mornings.   Serves: 2   Ingredients 2 medium oranges, peeled 2 carrots, washed, peeled, chopped 1 frozen banana ¼ cup plain Greek yogurt 1 cup milk of choice 1 ½ tbsp ground flaxseed   Directions Place ingredients into a […]

Berry Beet Smoothie

Smoothies are a great way to use up the odds and ends left over in your fridge and is how I came up with this berry beet smoothie! I had a few beets left over from the weekend and decided to throw them in and see how it turned out; to my surprise, I loved it! […]

Chocolate Zucchini Bread

I would not be exagerating if I told you this bread got devoured within the hour it came out of the oven! Dangerously delicious (yes, it’s still a dessert), but healthier than most desserts and totally kid friendly (they won’t know there is zucchini in this loaf!) Serves: 10 Ingredients 1 medium zucchini, shredded 1 cup […]

Arugula Quinoa Salad with Roasted Chickpeas

Aruga-what? This aromatic peppery-flavored salad green isn’t used enough these days! Popular in Italian cuisine, it’s also known as rocket, roquette, rugula, and ruculo. This salad will get you hooked and arugula will provide you with vitamin A, vitamin K, Vitamin C, folate and calcium! Serves: 8 Ingredients 1 can chickpeas, drained and rinsed well 1 tbsp […]

Chocolate Bean Brownies

These are my go-to cheat treats. Serves: 16 Ingredients 1 ½ cups black beans 3 tbsp cocoa powder ½ cup rolled oats ½ tsp baking powder ¼ cup avocado oil ⅓ cup honey 1 ½ tsp pure vanilla extract ½ cup dark chocolate chips Directions Preheat oven to 350° Combine all ingredients, other than chocolate chips, […]

Green Smoothie

Looking for a boost in the morning? Try making this delicious green smoothie and don’t let the colour scare you away! It’s the perfect combination of sweet and creamy with a hint of ginger zest. Each mouthful offers you healthy protein, fats and carbohydrates – making it a perfectly balanced smoothie! Enjoy. Serves: 2 Ingredients 1 […]

Butternut Squash Soup

  Serves: 6   Ingredients 1 tbsp avocado oil ½ large white onion, chopped 2 cloves garlic, minced 1 tbsp fresh ginger, grated 1 tsp curry powder ½ tsp cumin ½ tsp ground black pepper 4 cups no-salt-added vegetable broth 1 medium butternut squash, peeled and cubed 3 large carrots, peeled and chopped ½ cup light […]

Carrot Muffins

Serves: 12 Ingredients 1 ¾ cups whole wheat flour 1 ½ tsp baking powder ½ tsp baking soda 2 tsp ground cinnamon ½ tsp ground ginger ½ tsp ground nutmeg 1 ¾ cups carrot, peeled, grated (about 2 large carrots) ½ cup walnuts, chopped* ½ cup golden raisins, chopped ⅓ cup extra-virgin olive oil ½ cup […]

Chocolate Avocado Pudding

The right combination to have happy taste buds and hearty nutrition! This chocolate avocado pudding is the perfect dessert or snack. Serves: 6-8 Ingredients 2 ripe avocados 2 ripe bananas 2 tbsp unsweetened cocoa powder 2 tbsp natural peanut butter   Directions Slice avocadoes in half and remove pit. Spoon flesh out of skin and […]

Avocado Kale & Artichoke Dip

February is national avocado month and in celebration of that, I have decided to share one of my favorite hearty dips! Serves: 8 Ingredients ½ tbsp avocado oil 2 cups kale, chopped ½ tbsp garlic powder 1 (14 oz) can quartered artichoke hearts, drained, rinsed, chopped 2 ripe avocados 1 lemon, juiced 1 tsp lemon zest […]

Festive Pitas

These trees may be miniature but their nutrient content isn’t! Avocado is an excellent source of healthy fat and this fruit (…Yes it’s a fruit!) is an excellent source of fiber; almost 7 grams per half.  This recipe is the perfect opportunity to get your kids in the kitchen this holiday season. Ingredients Whole grain […]

Holiday Veggie Tree

Not your typical Christmas tree – this one is trimmed with nutrients from a variety of vegetables. The greens in this tree are packed with vitamin C and fiber and the red cherry tomatoes add a boost of antioxidants. Impress your guests with this festive veggie platter at the next gathering. Ingredients 1 head cauliflower, […]

Festive Owl Pancake

This recipe is a healthy twist on the traditional pancake.  It’s the perfect combination of antioxidant-rich fruits, protein-packed yogurt and fiber rich pumpkin pancakes. Spend a snowy morning putting together this fun breakfast with the whole family!   Serves: 1 Ingredients 1 pumpkin pancake 1 apple, sliced (wings and scarf) 2 slices of clementine, chopped […]

Power Bites

Serves: 10 Ingredients 2 cups large flake oats 1 cup pitted dates, chopped ¾ cup shelled pumpkin seeds ¼ cup ground flaxseed 1 tsp cinnamon ¾ cup unsweetened applesauce ½ cup natural peanut butter* 1 ½ tbsp honey ½ cup almonds, crushed* Directions Line a baking sheet with parchment paper. In a large mixing bowl […]

Spicy Citrus Roasted Chickpeas

Ingredients 2 cups chickpeas 1 tbsp avocado oil ½ tsp smoked paprika ½ tsp garlic powder 1 pinch cayenne pepper 1 – 2 limes, freshly squeezed   Directions Preheat oven to 400°F. Place parchment paper onto baking sheet. Blot chickpeas with a paper towel to dry completely. Place chickpeas in a large mixing bowl and […]

Pumpkin Pancakes

Serves: 6 Ingredients ½ cup pecans 1 cup whole wheat flour ½ cup rolled oats ¼ cup hemp hearts 1 tbsp baking powder 1 tsp cinnamon ¼ tsp ground ginger ¼ tsp ground cloves ¼ tsp nutmeg ⅓ cup pure pumpkin purée ¼ cup plain Greek yogurt 1 egg ¾ cup milk of choice ½ […]

Apple Monsters

Apple Monsters Serves: 8 Ingredients 2 tbsp Greek yogurt 16 mini dark chocolate chips 2 green apples ⅓ cup natural peanut butter ½ cup slivered almonds 2-3 strawberries, sliced Directions   Make the eyes by dropping small dots of Greek yogurt onto parchment paper and top with a mini chocolate chip. Place into freezer for […]

BOOnanas

Serves: 8 Ingredients 2 medium bananas 1 cup Greek vanilla yogurt 8 dried cranberries 16 mini dark chocolate chips 8 Popsicle sticks Directions Slice both bananas lengthwise and then in half to get 8 separate pieces. Insert Popsicle sticks into the flat end of the banana pieces. Place bananas onto parchment paper and freeze for […]

Clementine Pumpkins

Serves: 6 Ingredients 6 clementines 1 stalk celery Directions Peel the clementines. Slice the celery stalk in half lengthwise. Cut small pieces out of the thin stalks to make the stems. Insert the small celery stem pieces into the top of the clementines.

Pumpkin Nut Granola Bars

Serves: 15 Ingredients 2 ½ cups large flake oats ⅓ cup whole wheat flour ½ cup pumpkin seeds ¼ cup unsweetened shredded coconut ½ cup raw pecans, chopped ¼ cup mini dark chocolate chips ¼ cup ground flaxseed 1 tsp cinnamon ½ tsp ginger ¼ tsp cloves ¼ tsp nutmeg 1 cup pure pumpkin ¼ […]

Tzatziki Dip

Serves: 6 Ingredients 1 cup plain Greek yogurt 1 lemon, juiced 1 garlic clove, minced or 1 tsp garlic powder ½ cup cucumber, diced ¼ cup fresh dill ¼ tsp black pepper Directions Place all ingredients into a medium bowl and mix until well combined. Refrigerate for 30 mins before serving. Enjoy with chicken, fish, […]

Spaghetti Squash with Spicy Chicken Meatballs

Serves: 2 Ingredients 1 medium spaghetti squash 1 tsp extra virgin olive oil 1 tsp black pepper Meatball Ingredients 1 lb extra-lean ground chicken 1 egg ¼ cup milk 1-2 cloves garlic, minced ½ cup large flake oats ⅓ cup onion, chopped 1 tsp Italian herb blend (no salt added) ½ tsp black pepper Sauce Ingredients 1 […]

Basil Pink Lemonade

Serves: 8 Ingredients 1 cup lemon juice, freshly squeezed Serves: 8 13 strawberries, 8 whole and 5 sliced 4 basil leaves 2 tbsp honey 6 cups sparkling water ice Directions Add the lemon juice, 8 whole strawberries and 4 basil leaves to a food processor. Process until smooth. Transfer the strawberry basil puree to a […]

Lemon Garlic Dressing

Ingredients 4 tbsp extra virgin olive oil 3 tbsp lemon juice, freshly squeezed 1 garlic clove, chopped 2 tsp fresh parsley, chopped 1 tsp freshly ground black pepper Directions Whisk all of the ingredients together. Pour over salad of choice or use as a marinade for chicken, fish or grilled vegetables. Store dressing in air-tight […]

Vegetarian Quinoa Chili

  Serves: 8 Ingredients 1 tbsp olive oil 2 garlic cloves, minced ½ medium red onion, chopped 1 red bell pepper, diced 1 yellow bell pepper, diced 1 zucchini, diced 1 package (8 oz) mushrooms, chopped 1 (15 oz) can black beans (or any bean of choice), drained and rinsed well 1 (15 oz) can chickpeas, drained and […]

Festive Punch

Not only is this drink refreshing, but it also incorporates the perfect colours for the Holiday Season!   Serves: 7 Ingredients 6 cups carbonated water 2 cups frozen raspberries 2 lemons, 1 juiced and 1 sliced for garnish 6 sprigs fresh mint Directions Combine carbonated water, raspberries and lemon juice of one lemon in a […]

Banana Oat Pancakes

Serves: 6 Ingredients 1 tsp extra virgin olive oil 1 very ripe medium banana, peeled 1 ½ cups whole rolled oats ½ cup egg whites ¼ cup milk of choice ½ tsp cinnamon Directions Mix all of the ingredients together, other than the olive oil, in a large bowl. Let sit for 10 minutes. Heat […]

Berry Green Smoothie

Serves: 2 Ingredients 1 cup frozen mixed berries ¾ cup baby spinach 1 small banana ½ cup plain Greek yogurt 2 tbsp ground flaxseed 1 cup liquid of choice Directions Place ingredients into a blender and blend until smooth. Pour into a glass, serve with a straw and enjoy! Make this recipe your own and substitute the […]

Beet & Pomegranate Salad

This colourful festive salad is a nutrition powerhouse! Packed with antioxidants, fibre, vitamin C, healthy fats and more! Serves: 6 Ingredients 4 medium beets, baked and diced 1 pomegranate, deseeded ½ cup parsley, chopped ¼ cup walnuts, chopped 1 McIntosh apple, chopped ½ cup fresh lemon juice ¼ cup extra virgin olive oil Directions Preheat oven […]

Granola Goodness

It can be very difficult to find a store-bought granola that doesn’t have any added refined sugars or additives – so why not make your own? Enjoy this delicious granola with some Greek yogurt and berries, on its own as a cereal or as an on-the-go snack! This granola offers up fibre, iron, protein and […]

Homemade Hummus

Serves: 8 Ingredients 2 cups chickpeas 2 garlic cloves, crushed ½ cup water ¼ cup tahini 3 tbsp fresh lemon juice 2 tbsp extra-virgin olive oil ½ tsp black pepper 1 tbsp parsley, chopped 2 tsp cumin Parsley leaves for garnish Directions Place chickpeas and garlic in a food processor, pulse until chopped. Add water […]

Quinoa & Veggie Salad

Serves: 8 Ingredients 1 ½ cups quinoa, uncooked 2 cups chickpeas ½ cup cucumber, diced ½ cup red bell pepper, diced ½ cup carrots, grated 1 royal gala apple, chopped ¼ cup green onions, chopped Dressing 3 tbsp extra virgin olive oil 2 tbsp lemon juice, freshly squeezed 1 garlic clove, minced 1 tbsp Dijon mustard […]